Sunday, August 23, 2009

APA ITU HARTA INTELEK??


Siapa hobinya mendengar lagu??angkat tangan..erm, mesti ramai yang suka. Tapi, tahukah kita, siapa pemilik lagu tersebut? Mstilah penyanyinya..betul tapi jika kita memiliki lagu tersebut di dalam mp3 atau computer kita, adakah lagu itu mnjadi milik kita??erm..possible, right? Sebagai contoh, anda ada sebuah telefon ‘blackberry’ yang baru dibeli. Kemudian, saya meminjamnya untuk tempoh masa sebulan.,adakah telefon tersebut menjadi milik saya? Apa pandangan anda? Dan apa pula kesannya jika saya memuat turun lagu Faizal Tahir ke dalam mp3 saya, adakah saya menjadi pemilik lagu tersebut?

Persoalan diatas membawa kita pada dua keadaan yang berbeza, iaitu yang pertama melibatkan harta yang zahir dan yang keduanya, harta tak zahir, (intangible property). Apa bezanya? Cukup mudah, secara literalnya, harta zahir adalah sesuatu yang boleh disentuh, cthnya; telefon, laptop, psp dan printer. Akan tetapi, harta tak zahir adalah merujuk pada harta yang tak boleh disentuh tapi mungkin boleh didengar atau dilihat, cthnya, lagu dan novel. Harta yg tak zahir inilah yang dikategorikan sbg harta intelek.

Apa pula harta intelek?definisi paling mudah adalah produk yang ada nilai komersial (lagu, novel,etc) tapi secara fizikalnya tak wujud, ataupun tiada secara zahir. Ada pula yang mengatakan harta intelek adalah apa-apa hasil inovasi, barangan komersial ataupun hasil seni, apa-apa symbol dan logo.

Secara lazimnya, ada 3 jenis harta intelek; patents, copyright dan trademark. Ketiga-tiga jenis ini akan dibincangkan kemudian.

Selesai dengan sdikit pengenalan, harap dapat member pemahaman sedikit sebanyak.. untuk topic setrusnya, kta akan diskus tentang knapa kta perlu melindungi harta intelek.,sebelum itu, mungkin klip dibawah dapat membantu untuk topic seterusnya...

Klip 1

Klip 2

“To be a great champion you must believe you are the best. If you’re not, pretend you are.”
-Muhammad Ali –

Faizuan,shalini,kalaivani,kodimalar

6 comments:

 1. Hai, saya ada soalan nak tanya, apakah definisi harta zahir dan harta tak zahir secara tepat?maksud saya mana2 SUMBER yang mendefinisikan perkataan ini?

  ReplyDelete
 2. when it comes to intellectual property, sometimes we didnt realise that our act is a wrongful act. For instance downloading a song from the internet. It may look simple but the consequences of the act are numerous.

  ReplyDelete
 3. hai dayat. ini jawapan bagi soalan u.
  maksud harta telah diterangkan oleh Seksyen 22 kanun keseseksaan.dimana ia adalah harta alih dari segala rupa kecuali tanah dan benda-benda yang bercantum kepada bumi atau dipasang dengan kekalnya kepada apa-apa benda yang bercantum kepada bumi. oleh itu, harta tak zahir adalah harta yang tidak boleh alih seperti tanah.so ini adalah mengikut kanun keseksaan.kalau nak faham secara lanjut bacalah seksyen 22 kanun keseksaan.k

  ReplyDelete
 4. hai farina.kita akan bincang about it in copyright.sebab download adalah kesalahan dibawah elemen copyright..k.......so wait for ur answr in part of copyright.

  ReplyDelete
 5. apa maksud harta bukan zahir dan apa kaitannya dengan harta intelek???

  ReplyDelete